Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan
Maripasoula & Nv Wacapou - Barend en Diny Bloem

Maripasoula & Nv Wacapou

 

Maripasoula & Nouveau Wacapou

Uit wikipedia: Maripasoula is een gemeente in Frans-Guyana en telt 3710 inwoners. De oppervlakte bedraagt 18360 km², de bevolkingsdichtheid is 0,2 inwoners per km². Het is de grootste gemeente van Frans-Guyana en van Frankrijk. 

Temperatuur: ca. 30°

Luchtvochigheid: 88%

 
 
 
Om in Maripasoula te komen vliegen we van Paramaribo naar Tabiki (=eiland). Dit eiland is Surinaams grondgebied in de grensrivier De Lawa. Tot de burgeroorlog (1986-1992) werd dit eiland bewoond door een aantal gezinnen. Het echtpaar Schleppi, nu wonend in België, heeft in de jaren 70 pioniers zendingswerk gedaan in dit gebied. Zij woonden met hun gezin zelf ook op Tabiki. Mensen kwamen tot geloof in de Here Jezus en een gemeente werd gesticht. Onder hun leiding werd er op het eiland een air strip aangelegd zodat het nu niet alleen per boot was te bereiken maar ook rechtstreeks vanuit Paramaribo door de lucht.

In 1987 kwam ik voor het eerst op Tabiki. Ik maakte kennis met de gelovigen en met een levende gemeente. Door de burgeroorlog moesten de bewoners het eiland verlaten. Er ontstond een nieuw dorp iets meer stroomopwaarts aan de veilige Franse kant: Nouveau Wacapou. Er werd al gauw een kerkje gebouwd waar de gelovigen konden samenkomen.

 

Nog verder stroomopwaarts ligt het dorp Maripasoula. Vanuit Nouveau Wacapou is dit dorp te bereiken met de boot en de laatste jaren ook steeds meer door het bos met een 4X4 (fourwheeldrive) of een zgn. quad. In Maripasoula is een gemeente die nauw samenwerkt met de gemeente te Nouveau Wacapou.

 

 

Het is een voorrecht om in dit gebied te kunnen zijn. In sommige opzichten is het afzien o.a. de hoge temperatuur en accommodatie. Daar staat tegenover de gastvrijheid en de grote dankbaarheid die wordt getoond wanner je daar op bezoek bent. Het is mooi om te zien dat een nieuwe generatie door gaat met het werk. Een aantal jonge mensen was enige tijd op de verkeerde weg, maar kwam radicaal tot bekering en heeft nu een positief getuigenis. Tijdens mijn laatste verblijf was ik er tien dagen, verdeeld over de beide plaatsen. Naast de reguliere dienst op zondagmorgen kwamen er       ’s avonds enkele tientallen voor een studie: Lessen uit het leven van Petrus.


 

Tussen de diensten door was ruime gelegenheid om de mensen persoonlijk te bezoeken. Een paar keer bezocht ik broeder Jacob. Hij is één van de eerste gelovigen uit dit gebied. Ruim tien jaar is hij door verlamming aan bed gebonden.Meerdere malen moest hij voor verzorging en/of revalidatie naar Frankrijk of Cayenne. Nu is hij weer thuis, omringd door zijn familie en de broeders en zusters. Twee keer per dag heeft hij professionele zorg. Hij en zijn vrouw genoten van de beelden die ik liet zien van het echtpaar Schleppi (zie foto).

 
G:foto's - filmsSu-FGu (foto's)2015 (2) Foto'sPIC_0065.JPG

Op beide plaatsen groeide de gemeente en werd de ruimte van samenkomen te klein. Op Nouveau Wacapou werd voor nood een eenvoudig maar groot onderkomen gebouwd. Het nieuwe gebouw werd over het oude gebouw gebouwd en wacht nu nog op de afwerking.

 

De gelovigen in Maripasoula komen al vele jaren samen onder het huis van één van de broeders. De mensen zitten vooral op zondagmorgen als haring in een ton. Jaren geleden is er begonnen aan de bouw van een nieuw gebouw. De voltooiing hiervan laat nog wel op zich wachten. Er zijn vakmensen die kunnen bouwen, maar de financiële middelen voor het aanschaffen van materiaal is niet altijd voorhandig.

 

Ik heb het opnieuw als een zegen ervaren om enige tijd in het binnenland te zijn geweest. Ik mocht velen tot zegen zijn en werd zelf ook gezegend!


Apeldoorn, 19 januari 2016


Barend