Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan
Nieuwsbrief 38 Barend & Diny - Barend en Diny Bloem

Nieuwsbrief 38 Barend & Diny

 
 
 
 
 
 
 
Apeldoorn, 24 augustus 2021
 
Lieve vrienden,
Het is bijna anderhalf jaar geleden dat ik met de laatste reguliere vlucht terugkeerde uit Suriname. Sindsdien is het i.v.m. de coronamaatregelen niet meer mogelijk de reis te maken. Zou het dit jaar nog kunnen?
Ondanks de beperkingen willen we toch e.e.a. in deze brief met jullie delen.
 
In memoriam Henk Kreuger (†2016)
Vele van onze lezers hebben Henk Kreuger goed gekend. Zijn dienst voor de Heer bestond voornamelijk uit colportagewerk. Henk doorkruiste heel Frans-Guyana tot soms diep in het binnenland om o.a. de dagkalender “La Bonne Semence” (het goede zaad) onder de bevolking te verspreiden. Tijdens mijn laatste bezoek begin 2020 hebben we aandacht kunnen besteden aan het graf van broeder Henk. Door COVID-19 is er nu pas, anderhalf jaar later, een gedenksteen geplaatst. Velen zullen bij het zien herinnerd worden aan het getuigenis van deze trouwe broeder.
 
Verdriet
Een bericht van overlijden van twee broeders geeft ons veel verdriet. Eerst kregen we het bericht dat broeder Gajo uit Maripasoula de strijd tegen het coronavirus niet heeft overleefd. Een groot gemis voor zijn gezin, het dorp in het binnenland en niet in de laatste plaats voor de Evangelische Gemeente. Een tweede bericht betrof broeder Ronald uit de omgeving van St.Laurent. Samen met zijn vrouw Ingrid was Ronald een positief getuigenis op het indianendorp Espérance (zie foto). Ook hij stierf ten gevolge van corona. Juist in tijden van verdriet is het ons verlangen om aanwezig te zijn om troost en steun te geven ….
 
Kerkbouw Maripasoula
Regelmatig ontvangen we foto’s van de vorderingen in de bouw van de kerk in Maripasoula. Het gaat allemaal niet zo vlot, maar het is mooi te zien dat er vooruitgang wordt geboekt. De kleine ruimte onder het huis van de hierboven genoemde broeder Gajo waar de gelovigen nu samen komen is te klein en voldoet niet aan de veiligheidsnormen. Mogelijk kan het nieuwe gebouw dit jaar nog in gebruik worden genomen.
 
ECE te Saint Laurent
Eerder schreven we over het verzoek aan ons om ons weer voor 2 à 3 jaar te vestigen in Saint Laurent. Dit ter overbrugging en voorbereiding van een voorgangersechtpaar. Door de corona maar ook wegens gebrek aan voorzieningen voor wat betreft de huisvesting was het niet mogelijk. Het voorgangersechtpaar Joël en Sandra PAUL wonen nu bijna een jaar in Cayenne. Vanuit Cayenne gaat Joël of een andere broeder naar St.Laurent (250km) om de gemeente daar te blijven dienen. Broeder Petrus Pinas (zie foto) steekt vanuit Suriname ook nog regelmatig de (formeel gesloten) grens over ter bemoediging van de gelovigen te St.Laurent. Via WhatsApp en Zoom blijven we betrokken.
 
Pokali
Op enig moment was ik betrokken bij het zgn. Pokali project van Fritz en Anneke Lauffenburger. Om de sfeer te proeven van het leven op een indianendorp in het binnenland en de geestelijke lessen te leren van de hangmat verwijs ik naar: https://www.pokali.ch
 
Vakantie
Ondanks de beperkingen was het mogelijk om er even tussenuit te gaan. We gingen twee weken naar Île d’Oléron, een eiland aan de westkust van Frankrijk. Naast familiebezoek, uitstapjes, natuur- en strandwandelingen hadden we ook een paar dagen bezoek van Katthy. We kennen Katthy van onze tijd in Frans-Guyana. Kort na haar afronding van een driejarig Bijbelschool in Bordeaux was het een mooie gelegenheid om bij te praten en om samen te genieten. Katthy werkt nu als pastoraal werker in Parijs.  
 
Gezin
We zijn dankbaar voor onze kinderen en onze vijf kleinkinderen. Vorig jaar is de familie verrijkt met twee kleinzonen. De kinderen wonen ook in Apeldoorn. Donderdag is het onze oppasdag …  
 
Vooruitzicht
Vooralsnog zijn er te veel beperkingen om een volgende reis te plannen. Ik hoop dat het dit jaar nog mogelijk is. We hopen ook nog een keer samen de reis te mogen maken om de verschillende gemeentes en broeders en zusters die we in de loop der jaren lief hebben gekregen te ontmoeten.
 
Dankbaar
Hoewel de coronatijd veel invloed heeft op ons werk in Frans-Guyana/Suriname zijn we dankbaar voor de betrokkenheid die er met velen is gebleven. Twee broeders die in Frans-Guyana/Suriname de Heer dienen hebben we tot nu toe ook structureel met een financiële bijdrage kunnen bemoedigen. Dank!
 
Hartelijke groet,
 
Barend & Diny