Apeldoorn, 14 september 2020
Lieve vrienden,
Het is bijna een halfjaar geleden dat ik terugkeerde uit Frans-Guyana/Suriname. Sindsdien wordt de wereld beheerst door Corona en konden veel geplande activiteiten niet doorgaan. Een paar zaken die ons de afgelopen maanden hebben beziggehouden willen we met jullie delen:
Familie
Meerdere malen schreef ik over mijn moeder. Zou ik op tijd terug zijn wanneer ze komt te sterven …? Die spanning zal er niet meer zijn. Mijn moeder is op 20 juni door de Heer thuisgehaald. De laatste drie maanden hadden we haar graag anders gegund. Voor haar en ons waren er helaas coronabeperkingen. Eenzaamheid en onbegrip heeft ongetwijfeld invloed gehad op haar sterven. Ze laat ons en vele anderen goede herinneringen na van een leven van overgave en getuigen van haar Heer en Heiland. Ze werd 98 jaar. We zijn dankbaar dat we haar zo lang bij ons mochten hebben.
We verheugen ons op de komst van twee kleinkinderen ….
Eind vorig jaar kwam ik in contact met Thierry Salé uit Strasbourg. Hoewel hij nog nooit in Frans-Guyana was geweest was er een last op zijn hart voor dit deel van Frankrijk. Inmiddels is hij er samen met zijn vrouw geweest. Ze bezochten er gelovigen en gemeentes. Ze waren ook in St. Laurent. Dit bezoek heeft hem gemotiveerd om concreet mee te denken ter ondersteuning van de gelovigen in Frans-Guyana en in het bijzonder de gemeente te St. Laurent.
Jacques Joël en zijn vrouw Sandra met hun dochter Sayuri waren voor vier jaar in Frankrijk. Jacques Joël studeerde aan een Bijbelsschool in de omgeving van Parijs. Jacques Joël komt uit Frans-Guyana en Sandra uit Suriname. Omdat ze van oorsprong van dezelfde indianenstam zijn (Carib-indianen) spreken ze dezelfde moedertaal, het “kalina”. Ze woonden al vele jaren in Frans-Guyana en nu, na vier jaar, zijn ze teruggekeerd. Ze zullen zich in Cayenne gaan vestigen om de gemeente “Église Chrétienne Évangélique” te dienen.
We leerden Kees en Coby kennen toen wij in Frans-Guyana woonden. Kees was werkzaam bij Wicliffe waar hij zich toelegde op de vertaling van de Bijbel in het “Kalina”. In de periode van de binnenlandse oorlog van Suriname (1986-1992) was Kees meerdere malen bij ons als huisvriend om zijn werk bij de Carib-indianen te checken. De vriendschap heeft zich ook in Nederland voortgezet.
« Tamusi potomé man » (God is groot in het Kalina)
Bespreking
Voor een ontmoeting en een bespreking waren de families Salé en Paul een week in Nederland. Objectief van de bespreking was de zorg die we delen voor de gelovigen in St. Laurent en de vraag hoe we hier invulling aan kunnen geven. Omdat de familie Paul zich zal gaan vestigen in Cayenne blijft de gemeente van St. Laurent zonder structurele leiding. Aan ons was een verzoek gedaan om ons weer voor langere tijd te vestigen in St. Laurent. Wij zijn hiertoe bereid op voorwaarde dat er huisvesting is. Helaas zijn er tot nu toe geen middelen en/of de visie om in huisvesting te investeren op eigen terrein waardoor dit probleem voor een groot deel opgelost zou zijn …
Een dagje uit
Met de hier bovengenoemde families gingen we ook een dagje uit. Het was gezellig om zo een dag met elkaar op te trekken in het Zuiderzeemuseum en onze gasten iets van de Nederlandse historie hebben kunnen laten zien. Joël schreef in zijn nieuwsbrief dat hij erg trots was om Kees en Coby te hebben ontmoet en te constateren dat een “palana akili”(= blanke) heel goed het kalina spreekt.
Zoals vele anderen bleven we deze zomer dicht bij huis. Diny en ik fietsten en voeren een weekje rond in de omgeving van mijn geboorteplaats Tienhoven (Utr.) en hebben genoten van het prachtige weer en van ons mooie Nederland.
Frans-Guyana
In Frans-Guyana is er plaatselijk een Lock Down en geldt er een avondklok. Op afstand blijft het contact bestaan met de gemeente te St. Laurent en ook met enkelen in het binnenland en Suriname. Er is dagelijks WA-contact en ik stuur bijna wekelijks een korte meditatie of spreek een overdenking, dat via YouTube kan worden gezien en beluisterd.
Spreekbeurten
In verband met een mogelijk langer verblijf in Frans-Guyana had ik geen spreekbeurten geagendeerd voor 2020 en 2021. Omdat er geen geschikte huisvesting voor een langer verblijf is ziet het er nu niet naar uit dat we ons er voor langere tijd gaan vestigen. Als ik in Nederland ben, ben ik graag bereid om gemeentes te dienen met spreekbeurten en studies. Hierover kan, contact worden opgenomen.
Volgende reis
Ik hoop eind oktober of begin november voor een paar weken naar Frans-Guyana te reizen. In verband met de corona-beperkingen overweeg ik deze keer rechtstreeks te vliegen van Parijs naar Cayenne i.p.v. Amsterdam - Paramaribo. Broeder Salé overweegt in die periode ook te komen om samen te kijken wat we mogen betekenen voor de gemeente te St. Laurent.
We zijn dankbaar voor gebed en betrokkenheid!
Hartelijke groet,
Barend & Diny