Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan
Nieuwste blog - Barend en Diny Bloem

Nieuwste blog

Week 6 (17 november-23 november)

vrijdag, 25 november 2022 11:18:00

Op donderdag maakte ik aan het eind van de middag de oversteek naar Albina (Suriname). Na de Bijbelstudie in de gemeente “Nieuw Leven” was er als afscheid een gezamenlijke maaltijd. Vrijdagmorgen vroeg vertrok ik naar Paramaribo. Ik huurde daar een auto zodat ik mij de komende dagen makkelijk kon verplaatsen. Ik meldde me bij de “Stichting In de Ruimte” waar ik te gast was bij de familie Tanck. Het was goed om daar te zijn en om de avondsluitingen te mogen verzorgen bij de bewoners. Op zaterdagmorgen ging ik naar zuster Banwari. Sinds mijn eerste bezoek aan Suriname (1980!) hebben wij als gezin en ik vaak alleen met veel dankbaarheid gebruik mogen maken van haar gastvrijheid. Helaas laat haar gezondheid het nu niet meer toe. Het was goed om haar te ontmoeten en te zien dat er voor haar wordt gezorgd. Op zondag mocht ik voorgaan in een gemeente. Verder kon ik nog een paar bekenden bezoeken in Paramaribo.

Na een voorspoedige reis kwam ik woensdagmorgen vroeg aan op Schiphol om vervolgens met de trein naar Apeldoorn te reizen, waar ik Diny weer in mijn armen kon sluiten.

Ik kijk terug op een mooie tijd waarin ik voor velen tot zegen mocht zijn en vooral ook zegen heb mogen ontvangen. Heel veel dank voor jullie meeleven en gebed.

Hartelijke groet,

Barend & Diny

Week 5 (11 november-17 november)

woensdag, 23 november 2022 18:51:00

Inderdaad, een avontuur is het geworden …. Vrijdagmorgen vroeg vertrokken we met de “pirogue” stroomopwaarts richting Maripasoula. Twee derde van de boot was gevuld met 25 passagiers en een derde vracht. Groot respect voor de bootsmannen die de boot door de rotsen en stroomversnellingen weten te loodsen. Het was verre van comfortabel maar wel gezellig om zo met elkaar op te trekken. Na twaalf uur varen overnachtten we aan de oever van de rivier in een kamp waarin we onze hangmatten knoopten. De volgende dag hadden we nog zes uur te gaan voordat ik kon uitstappen in het dorp Nouveau Wacapou. Heel fijn om daar bekenden te ontmoeten en de avonddienst mee te maken met broeders en zusters.

Zondagmorgen vroeg werd ik per “quad” door het bos naar Maripasoula gereden, waar ik in de gemeente werd verwacht. Ook hier was het goed om elkaar te ontmoeten. Helaas werd er ook iemand gemist …. , broeder Galliot die ten gevolge van Corona is overleden. Ik was te gast bij Jozua die mij in de middag heeft rondgereden om een aantal mensen te bezoeken. Vele jaren is er gebouwd aan een nieuw kerkgebouw. De verwachting is dat de kerkzaal aan het einde van dit jaar in gebruik kan worden genomen.

De volgende dag moest ik al weer terug stroomafwaarts. Ik zat wel iets comfortabeler in de boot, maar de reis duurde langer dan was voorzegd …. Ik meldde me in de vroege ochtend om zes uur en ik kwam ‘s avonds om negen uur weer in St.Laurent ….

Petrus Pinas was ok in St.Laurent aangekomen. We trokken twee dagen samen op. Dinsdagavond waren we uitgenodigd voor een afscheidsmaaltijd op het indianendorp Esperance en gisterenavond was er een afscheid met maaltijd in de kerk van St.Laurent. Ik deed daar verslag aan de hand van foto’s over mijn reis tot nu toe.

Straks vertrek ik naar Albina voor een laatste studie vanavond. Tevens een eerste etappe voor de terugreis. Morgen naar Paramaribo en dinsdag hoop ik weer richting Nederland te vliegen.

Hartelijke groet,

Barend

Week 4 (3 november-10 november)

woensdag, 23 november 2022 18:51:00

Afgelopen dagen heb ik veel indrukken opgedaan. Te veel om in een paar regels samen te vatten. Hieronder in het kort een impressie:

Donderdag 3 november:

Vertrek naar Cayenne (250km). In SOULA, een plaats voor Cayenne, bezocht ik de familie PAUL. Jacques Jol PAUL is voorganger in ECE te St.Laurent. Vanwege de afstand (ca. 220 km) is hij alleen in de weekenden in de omgeving van St.Laurent). Na de maaltijd, een uurtje hangmat en een frisse douche (paar keer per dag douchen is geen overbodige luxe!).

Op WhatsApp ontving ik het bericht van Dieter Schleppi over het overlijden van de naar hem vernoemde Dieter uit St.Laurent.

‘s Avonds een vergadering met de oudsten van ECE te Cayenne. Laat in de avond naar mijn gastenverblijf 30 km buiten Cayenne midden in het bos. Heerlijk rustig!

 

Vrijdag 4 november-zaterdag 5 november: Tijdens de maaltijden met Roger & Armide veel besproken en herinneringen opgehaald. In ochtend en middag meerdere bezoeken.

Ik ontving bericht dat mijn vliegreis die ik voor het volgende weekend had gepland om naar het binnenland te gaan was geannuleerd. De (provisoire-) landingsbaan is in dusdanige conditie dat gezien de huidige weersomstandigheden (veel regen) de veiligheid niet kan worden gegarandeerd…..

 

Zondag 6 november: ik mocht voorgaan in de dienst bij ECE in Cayenne. Daarna op het heetst van de dag richting St.Laurent. In Kourou een bezoek gebracht aan Danil Duyon voorganger Baptistengemeente. Na maaltijd, rust en douche(!) nog tweehonderd km te gaan. Onderweg een paar keer gestopt voor een korte groet bij bekenden. Begin van de avond vermoeid maar voldaan terug in St.laurent.

 

7 – 9 november: naast bezoeken in de omgeving ook een paar keer bij de familie van pas overleden Dieter geweest. Dieter (ca. 50j.), vernoemd naar Dieter Schlepi, komt oorspronkelijk van de Lawa, een rivier in het binnenland. Het echtpaar Dieter & Berthy Schleppi (nu in Belgi) hebben daar een aantal jaar als zendeling met vrucht gewerkt. Werk dat nu in de derde generatie nog altijd vrucht draagt. We kwamen twee avonden met de familie bij elkaar voor troost en bemoediging. Minder formeel en plechtig dan wij gewend zijn, maar heel indrukwekkend te zien hoe familie, geloofsgenoten en vrienden zich inzetten om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en tot steun zijn voor de nabestaanden. Dieter laat vrouw en 9 kinderen achter.

Ter gelegenheid van de begrafenis kwamen familieleden met de pirogue stroomafwaarts. Voor mij een mooie gelegenheid om morgen met hen terug te keren naar het binnenland. Ondanks de annulering van de vliegreis is het toch mogelijk om daar een weekend te zijn. Ik kijk er naar uit. Het kost me wel wat extra tijd en hoe de terugreis zal gaan is nog wat onzeker. Een nieuw avontuur …

Hartelijke groet,

Barend

Week 3 (28 oktober-3 november)

donderdag, 3 november 2022 15:30:00

Afgelopen weekend was ik in Oost Suriname. In de avonden waren er Bijbelstudies in Albina en op zondagmorgen was de wekelijkse dienst. Vrijdag maakte ik een uitstapje naar Moengo, waar ik br. & zr. Petrus en Olivia Pinas bezocht. Petrus wordt regelmatig uitgenodigd als gastspreker in de gemeente te St. Laurent. Met Petrus ging ik naar Peto Ondro, een klein dorpje buiten Moengo waar een gemeenschap is van voornamelijk boslandcreolen. Op dit dorp is een kleine evangelische gemeente. waar ik ook een paar gelovigen kon begroeten. Helaas heb ik niet de gelegenheid om ook daar in de gemeente te zijn in deze periode. Maandag keerde ik weer terug naar St.Laurent. Afgelopen dinsdag was ik zo’n 60 km buiten St. Laurent voor een bezoek aan families in de omgeving van Mana. Vroeger kwamen enkelen van hen samen in een eenvoudig kerkje. Helaas is daar niet veel meer van over …. Terug in St.Laurent maakte ik een wandeling over het kerkhof. Het was “Allerheiligen”, een mooie gelegenheid om op het kerkhof enkelen te ontmoeten en een gesprek aan te gaan.

Vandaag (3 november) vertrek ik naar Cayenne (250km) waar ik tot zondag hoop te zijn.

Hartelijke groet,

Barend

Week 2 (22 oktober-27 oktober)

zondag, 30 oktober 2022 00:08:00

Afgelopen zondag was ik in de gemeente glise vanglique (ECE) te Saint Laurent. Het deed me goed om vele bekenden te begroeten. Mooi om te zien dat de kerkzaal goed wordt gebruikt. Zondagmiddag werd de kerkzaal gebruikt door chinezen. Een groep chinezen komt dan uit Kourou en Cayenne (resp. 200/250km) om in de ochtend te evangeliseren onder de vele chinezen die hier wonen en ze uit te nodigen voor de dienst in de middag. Helaas werd de kerk ook meerdere malen bezocht in de nachtelijk uren door gasten die minder gewenst zijn ….

Heb inmiddels een paar omliggende indianendorpen bezocht. Ik sprak o.m. met zuster Ingrid die haar man door de Corona moet missen … Groot verdriet voor haar en voor de gemeente. Gisteren op de begraafplaats geweest waar ik een foto maakte van het graf van broeder Henk Kreuger. Er is een gedenksteen geplaatst ter herinnering aan deze trouwe broeder. Het was overigens een drukte op het kerkhof. Graven worden opgeknapt i.v.m. het a.s. Allerheiligen (1 nov.). Gisteren bracht ik Ferdinand (een broeder van het “eerste uur”) naar huis. Hij woont in Awala Yalimapo, een indianendorp aan de kust. Met hem bezocht ik ook een paar bekenden. Na een gezamenlijke maaltijd keerde ik laat op de avond weer terug naar mijn gastenverblijf in St.Laurent. Vanmiddag vertrek ik naar de andere kant van de rivier en verblijf daar tot na het weekend. Mogelijk breng ik dan ook een bezoek aan broeder Petrus in Moengo. Het is goed om hier te zijn!!

Hartelijk groet,

Barend

Week 1 (18 oktober-21 oktober)

zaterdag, 22 oktober 2022 08:45:00

Frans Weseman bracht me afgelopen dinsdag naar Schiphol, waar ik me om vijf uur in de ochtend meldde voor het inchecken voor de vlucht naar  Suriname. In Suriname wachtte broeder Glenn me op en samen reden we nog bijna 200 km naar Albina. Er was een eenvoudige kamer voor me gereed gemaakt waar ik me vermoeid van de lange reis te ruste kon leggen. In Albina hadden we in de avonden onze eerste Bijbelstudies. Het was goed om elkaar weer te zien!

Vanmorgen ben ik de rivier overgestoken en nu ben ik in Frans Guyana in St.Laurent. Ook daar ben ik goed ontvangen. Nu moet ik voor de komende weken een programma samenstellen. Er zijn vijf zondagen te besteden en dat is helaas niet voldoende om alle gemeentes op de zondagen te bezoeken. Ik hoop in ieder geval een reis naar het binnenland te kunnen maken. Graag voorbede voor een goed planning.

Hartelijke groet,

Barend


Virusvrij.www.avast.com

Week 9 (13 maart - 20 maart)

zaterdag, 21 maart 2020 14:39:00
Ik ben weer thuis!
Vrijdag 13 maart kwam er een eerste melding van een coronabesmetting in
Suriname. In Frans Guyana waren er reeds zes vastgesteld. De grens dreigde
dicht te gaan en het luchtruim zou worden gesloten. Het leek er even op dat
ik langer in Frans Guyana zou moeten blijven. Ik ging direct terug naar
Suriname om mijn paspoort te laten stempelen zodat ik in een later stadium
geen problemen zou hebben. De volgende morgen bleek de grens al gesloten te
zijn en kon ik niet de vereiste stempel krijgen.
Ik ging toch weer terug naar de Frans Guyana om het laatste weekend samen te
zijn met de broeders en zusters in St. Laurent. De zondagochtenddienst werd
nog redelijk goed bezocht. De preek sloot ik met de vermaningen en groet
n.a.v. de laatste verzen van 1Thessaloncenzen 5. Na de dienst kwam de
gendarmerie langs met bericht dat alle publieke bijeenkomsten gestaakt
moesten worden….
Het afscheid was wel wat rommelig. Ik wilde zo gauw mogelijk de grens over
en zo mogelijk een confrontatie met de autoriteiten vermijden. Ik stak de
rivier over en ging iets verder stroomopwaarts aan wal op loopafstand van
mijn gastadres. Daar was de kerkdienst nog niet afgelopen en ik kon zo nog
veel broeders en zusters in Albina ontmoeten. Ik was al heel dankbaar dat ik
in Suriname was en dat de eerste stap richting huis was gezet.
Door de grenssluiting was er weinig verkeer maar ik kon de volgende ochtend
toch een taxi vinden voor Paramaribo. Onderweg was er een medische post om
lichaamstemperatuur te meten en later nog een controlepost voor een geldige
identiteitscontrole. Mijn paspoort was niet gestempeld, maar ik kon aan de
hand van mijn vliegticket tonen dat ik op doorreis was. In Paramaribo bleek
dat er vluchten waren om gestrande reizigers te repatriëren. Ik kon mijn
terugreis reserveren en na één overnachting kon ik de reis voortzetten. Na
een voorspoedige vlucht in een vol vliegtuig kwam ik op woensdagmorgen vroeg
aan op Schiphol. Daar was nagenoeg geen controle en kon ik al gauw Diny in
mijn armen sluiten.
Ik been dankbaar dat ik mijn oude moeder nog heb kunnen opzoeken voordat de
zorginstellingen voor bezoek werden gesloten. Ik ben de Heer dankbaar dat ik
weer thuis ben!
We leven in onrustige en spannende dagen. Ik sluit mijn reis af met
dankbaarheid aan allen die hierin hun betrokkenheid hebben getoond en
bovenal aan onze Heer.
En Hij, de God des vredes, heilige u geheel en al, en geheel uw geest, ziel
en lichaam moge bij de komst van onze Here Jezus Christus blijken in allen
dele onberispelijk bewaard te blijven. Die u roept, is getrouw; Hij zal het
ook doen. (1Thes. 5: 23 en 24)
Hartelijke groet,
Barend & Diny

Week 8 (6 maart - 13 maart)

zaterdag, 14 maart 2020 14:11:00
Het is een week van afronden en afscheid nemen.
"Ga je nu al weer weg?" is de veel gestelde vraag. Als ik dan vertel dat ik
hier alleen ben en Diny in Nederland is, dan beseft men dat acht weken toch
wel heel lang is …
"Wanneer kom je weer?" is dan de volgende vraag. Helaas kan ik daar nog geen
antwoord op geven. Het zou goed zijn om hier weer samen met Diny te zijn ter
ondersteuning van de gemeente en ook voor "een gesprek en luisterend oor"
voor velen die hier uit de verre omgeving langskomen.
Op de zondagochtenden werden de diensten goed bezocht. Ik mocht daarin acht
keer spreken n.a.v. de 1e Thessalonicenzenbrief met als centrale thema:
"werkend verwachten". A.s. zondag hoop ik af te sluiten met de laatste paar
verzen uit hoofdstuk 5. Een mooie afsluiting vlak voor mijn vertrek. I.v.m.
het coronavirus zoek ik nog naar een creatieve invulling van vers 26 …
Zondagmiddag hoop ik de rivier over te steken om aan de overkant één nacht
te verblijven en maandag naar Paramaribo. Op dinsdagavond is mijn vlucht
naar Nederland. Er gaan geruchten dat i.v.m. corona het aantal
internationale vluchten naar Suriname drastisch worden teruggebracht.
Hoe het ook zij, ik mag weten dat de genade van de Heer Jezus Christus met
me is (1Thes. 5: 28).
Hartelijke groet,
Barend

Week 6 en 7 (21 februari - 6 maart)

zaterdag, 7 maart 2020 09:13:00
Met grote dankbaarheid wordt er teruggekeken op het weekend van 29
februari/1 maart.
Een zuster die haar verjaardag op 29 februari maar één keer in de vier jaar
op de geboortedag kan vieren wenste ter gelegenheid hiervan een dank- en
getuigenisdienst te houden waarvoor ze haar ongelovige familie en vrienden
ook had uitgenodigd. Het werd een mooie avond met veel zang en
getuigenissen.

De zondag die daarop volgde hadden we een doopdienst. Een jonge broeder,
Guillaume, had een duidelijk getuigenis waarin hij te kennen gaf de Heer
Jezus als zijn Redder te hebben aanvaard en Hem nu als Zijn discipel wenst
te volgen. Bij de doop (in de rivier) en in de dienst daarna waren ook zijn
ouders, broers en vrienden aanwezig. Een aantal van hen gaf spontaan een
getuigenis van de verandering die had plaats gevonden in het leven van
Guillaume. Zijn moeder gaf te kennen ook gedoopt te willen worden. Prijs de
Heer!

In St.Laurent is bij vijf mensen het coronavirus vastgesteld. Alle vijf
gevallen zijn te herleiden naar een congres van een Evangelische Gemeente in
Mulhouse (Frankrijk). Om verspreiding te beperken zijn scholen gesloten en
is er extra grenscontrole …

Hartelijke groet,
Barend

Week 5 (14 februari - 21 februari)

zaterdag, 22 februari 2020 10:34:00
Het is bijna drieënhalf jaar geleden dat broeder Henk Kreuger is overleden
en in St.Laurent werd begraven. Broeder Kreuger heeft de Heer vele jaren met
grote toewijding gediend in Frans Guyana en is voor velen tot zegen geweest.

Tot nu toe was er geen aandacht besteed aan het graf. Deze week sloegen een
paar broeders de handen ineen om alsnog een waardige gedenkplaats te maken.
Het moet nog worden afgerond met betegeling waarna er een gedenksteen kan
worden geplaatst.
Voor de volgende week (1 maart) staat er een doopdienst gepland. Daaraan
voorafgaand zal er één of wellicht meerdere avonden aandacht worden besteed
aan het onderwerp m.b.t. de doop.
Hartelijke groet,
Barend

Week 4 (7 februari - 14 februari)

zaterdag, 15 februari 2020 15:00:00
De goed bezochte bidstond is net afgelopen. Meerdere broeders/zusters
bereiden de bidstond voor en geven leiding aan ruim een uur bidden dat wordt
afgewisseld met zang. Het gaat anders dan ik gewend ben, maar is niet
verkeerd .
De kerkzaal is op de zondagochtend goed gevuld. Ondersteund door een zang-
en muziekgroep wordt er met veel enthousiasme gezongen. Om ook de laatkomers
welkom te heten wordt er pas aan het einde van de dienst een welkomstwoord
gezegd. .
Vandaag had ik bezoek uit Apeldoorn. Toen het wat minder goed ging met
Cirano was hij enige tijd onze huisgenoot in Klarenbeek. Nu jaren later ging
hij even terug naar zijn "roots" in Suriname. Vandaag maakte hij samen met
een reisgenoot een uitstapje naar Albina waar ik hem opwachtte. We staken
de rivier over om ook iets te kunnen laten zien van het werk hier. Het was
een mooie onderbreking.
Hartelijke groet,
Barend

Week 3 (31 januari - 7 februari)

vrijdag, 7 februari 2020 19:47:00
Na twee weken in St.Laurent begint een vast patroon zich te ontwikkelen.
Omdat ik me bij deze "missie" voornamelijk beperk tot de gemeente ECE te
St.Laurent valt er eerlijk gezegd niet altijd wat nieuws te schrijven. .
Deze week had ik een paar dagen bezoek van Petrus Pinas uit Moengo
(Suriname). Een trouwe dienende broeder die ook in de omgeving van
St.Laurent een aantal contacten onderhoud met Surinamers die hier ruim zijn
vertegenwoordigd. Rondom St.Laurent zijn er kleine gemeenschappen van
gelovigen die dankbaar zijn voor ondersteuning en bemoediging. Petrus wordt
ook wel uitgenodigd om te spreken in ECE waarbij hij wordt vertaald.
Ik heb me gesetteld in het huisje naast de kerk. "De Ontmoeting" of "Tent
der Samenkomst" zou een mooie naam zijn voor deze locatie. Tientallen en
wellicht honderden mensen hebben elkaar op deze plek ontmoet en bovenal een
ontmoeting gehad met de levende Heer. Na het overlijden van broeder Henk
Kreuger (2016) is het hek op slot. .
Het duurt altijd even voordat men weet dat het hek weer (tijdelijk) open is,
maar eenmaal ontdekt beginnen de mensen weer te komen. Soms alleen maar om
te groeten, soms voor gesprek of gebed.
Ons gebed is dat deze plek een plaats mag blijven tot rust en vrede voor
velen.
Hartelijke groet,
St.Laurent vanuit "De Ontmoeting",
Barend

Week 1 en 2 (21 januari - 31 januari)

woensdag, 5 februari 2020 08:16:00
Ondanks de toenemende beperkingen bij mijn gastvrouw, kon ik ook deze keer
de eerste twee nachten in Paramaribo logeren. Het was goed om een moment bij
haar te zijn en om wat klusjes in en om het huis te doen. Ik kon er ook een
paar gasten ontvangen voor een gesprek of voor een korte ontmoeting. Na twee
nachten ging de reis verder naar Albina.
Op donderdagavond is er in de gemeente "Nieuw Leven" de wekelijkse
Bijbelstudie. De opkomst voor een doordeweekse avond is altijd weer
verblijdend. De volgende dag stak ik de rivier over om voet te zetten op
Franse bodem.
De bidstond in de gemeente Église Chrétienne Évangélique (ECE) te St.Laurent
werd op de vrijdagavond goed bezocht. En er werd gebeden! Op zaterdag is er
altijd veel bezigheid in en rond het kerkgebouw ter voorbereiding van de
zondagse dienst.
Het jaarthema is gekozen: Servir en L'attendant (dienend Hem verwachtend)
(zie 1Th. 1 vs 9 en 10). De komende weken zullen de preken gaan n.a.v. de
brief van Paulus aan de Thessalonizenzen. Woensdag maakten we een start met
een Bijbelcursus. Het is nog even aftasten hoe we dat in de komende weken
gaan voortzetten.
Dank voor gebed!
Hartelijk groet uit St.Laurent du Maroni,
Barend

Week 11 en 12 (15 november-29 november)

zaterdag, 30 november 2019 09:13:00
Zaterdag, voor mijn vertrek kwamen een paar broeders uit Cayenne naar
St.Laurent om de huisvesting ter plaatse te bekijken en een eventuele
renovatie te bespreken. Ik denk dat ik ze heb kunnen overtuigen van het
belang om te investeren in de renovatie van de bestaande woning en ze
daarvoor ook een goed plan heb gegeven. De realisatie hiervoor zal helaas
nog wel even duren …
Ter gelegenheid van mijn vertrek hadden we zondag na de dienst een
gezamenlijke maaltijd. Hartverwarmend te ervaren dat de broeders en zusters
dankbaar waren voor mijn aanwezigheid gedurende ruim tweeënhalve maand,
waarvan drie weken samen met Diny. Ze verenigden zich tot één stem die
duidelijk te kennen gaf om weer gauw terug te komen. Een stem die ze ook
laten horen aan de zgn. moedergemeente te Cayenne.
De randvoorwaarden, m.n. met betrekking tot huisvesting baart ons nog wel
enige zorg en we betreuren het dat hier niet eerder aandacht aan is besteed.
We hebben het uitgesproken, maar willen nu toch ook vooral vooruitkijken. Er
wordt op gerekend dat ik in januari weer terugkom …
Op zondagmiddag maakte ik de oversteek naar Albina (Suriname) waar ik nog
één nacht verbleef bij Glenn & Claudette. Maandag ging de reis naar
Paramaribo voor nog één overnachting bij onze gastvrouw zuster Kows. Dinsdag
nog een etentje met Patrick Tanck en daarna richting het vliegveld voor de
nachtelijke vlucht.
Na een goede vlucht landde ik woensdag in de vroege ochtend in Nederland. Op
Schiphol nam ik de trein richting Zeist waar ik door Diny en dochter
Gerlinde met kleinzoon werd opgewacht om daarna samen even mijn moeder te
bezoeken.
Het is goed om weer thuis te zijn. Er is veel om te verwerken, te overdenken
en om voor te bidden. ..
Heel veel dank voor jullie meeleven en gebeden!
Hartelijke groet uit Apeldoorn,
Barend & Diny

Week 9 en 10 (1 november-15 november)

vrijdag, 22 november 2019 14:30:00
« Il faut boire beaucoup d'eau » (Je moet veel water drinken.) Dat was het
advies dat ik van velen te horen kreeg na een pijnlijke bacteriële infectie.
Ik heb het advies opgevolgd en vandaag slik ik mijn laatste
antibioticatabletje dat door de arts werd voorgeschreven.
Het goede advies gaf mij inspiratie tot een paar mooie overdenkingen die ik
met de gelovigen kon delen. In de Bijbel staan veel geschiedenissen waarin
water een belangrijke plaats inneemt. Het boek Openbaring eindigt met de
woorden: "En wie dorst heeft, kome, en wie wil, neme het water des levens om
niet." « Il faut boire beaucoup d'eau »!!
Ik ben hier nog twee zondagen voordat ik weer vertrek naar Nederland. Er
zijn de laatste weken veel besprekingen geweest, met broeders oudsten
Cayenne, het zgn. Administratieve Comité en met de lokale gelovigen in
St.Laurent. De vraag om ons hier weer voor langere tijd te komen vestigen is
duidelijk. Helaas is er door miscommunicatie of onbegrip te weinig
voorbereid voor goede huisvesting. Hiervoor zou geïnvesteerd kunnen worden
op eigen terrein, maar daartoe is helaas nog niets ondernomen. Er wordt nu
aan gewerkt. Het zal nog enige tijd duren voordat e.e.a. klaar is en in
afwachting zal er extern een woning moeten worden gehuurd. Jammer, want de
huurprijs voor een woning is erg hoog …. We bidden!
Hartelijke groet,
Barend

Week 7 en 8 (18 oktober - 1 november)

zaterdag, 2 november 2019 11:36:00
Diny is weer 10 dagen terug in Nederland. Het was goed om hier samen te
zijn en de dingen te beleven. Ik bracht haar samen met onze gastvrouw naar
het vliegveld. Op de terugweg kwam onze gastvrouw te vallen waarbij zij haar
pols brak. De rest van de avond bracht ik door in het ziekenhuis. Ik trof
daar een broeder waardoor het wachten goed werd ingevuld. Omdat ik weer
vertrok naar St.Laurent moest er voor onze gastvrouw hulp worden gezocht. Er
lijkt een oplossing te zijn gevonden …
Na het weekend kreeg ik het te pakken. Flinke koorts met veel transpiratie.
Vanmorgen naar de dokter geweest. Een bacteriële infectie is de oorzaak.
Voor de komende veertien dagen kreeg ik een antibioticakuur. Na het eerste
pilletje voel ik me al weer beter… Een jonge broeder is me tot veel steun
geweest.
Het is vandaag "Allerheiligen". In de weken die hieraan vooraf zijn gegaan
werden de graven opgeknapt. Vandaag is de laatste hand gelegd en wordt het
hele kerkhof met bloemenpracht versierd en verlicht door duizenden kaarsen.
Als ik me goed voel ga ik vanavond ook nog een wandeling maken over het
kerkhof. Het is een plek waar velen elkaar ontmoeten.
Hartelijke groet,
Barend

Week 6 (11 oktober - 18 oktober)

vrijdag, 18 oktober 2019 17:03:00
Het is Diny haar vakantie .. dus we permitteerden ons een paar uitstapjes.
Zondagmiddag aten we soep bij de Hmongs te Javouhey, maandagavond gebakken
vis bij de indianen in Awala-Yalimapo en woensdag maakten we uitstapje naar
een typisch bosnegerdorp Apatou. (De geïnteresseerden moeten maar even
"googelen".)
Tussendoor hadden we twee vergaderingen met gemeenteleden om te na te denken
over het programma voor de komende maanden en ter voorbereiding op onze
komst … Er valt nog veel te bespreken en te doen!
Afgelopen zondag ging de preek voor de vijfde keer uit het boek Jona. Een
boek dat volgens de traditie op grote verzoendag door de Joden wordt
gelezen. Het viel mooi samen met de Joodse kalender. We blijven de joodse
kalender nog even volgen en zullen a.s. zondag nadenken over de 8e dag van
het Loofhuttenfeest (Joh. 7vs37ev.).
Zondagmiddag begint de terugreis van Diny. We zullen samen naar Paramaribo
gaan vanwaar zij op dinsdagavond vertrekt richting Nederland.
Hartelijke groet,
Barend & Diny

Week 5 (4 oktober - 11 oktober)

zaterdag, 12 oktober 2019 16:48:00
Vorige week zaterdag hadden we een bespreking met de oudsten van Cayenne,
het bestuur van de stichting die zakelijke aspecten beheert en leden van de
gemeente ECE te St.Laurent.
Er werd vastgesteld dat er geen goede communicatie is geweest tussen de
diverse disciplines, wat er toe heeft geleid dat er geen voorzieningen waren
getroffen voor onze komst naar St.Laurent, m.n. voor wat betreft huisvesting
en transport. Er werd direct een "woning" voor ons gehuurd en voor transport
zijn we nog afhankelijk van een zuster die ons haar auto leent. Er wordt aan
gewerkt!
Ter gelegenheid van mijn verjaardag hadden we gisterenavond een gezellige
ontmoeting met een aantal broeders en zusters van de gemeente. Een zuster
bakte voor deze gelegenheid een lekkere taart.
We zijn dankbaar dat we hier weer voor enige tijd mogen zijn en we zien uit
naar Gods leiding voor de toekomst.
Hartelijke groet,
Barend & Diny

Week 4 (27 september - 4 oktober)

zaterdag, 5 oktober 2019 14:40:00
Vorige week zondagavond kon ik met broeder Glenn meerijden naar Paramaribo.
Ik nam opnieuw mijn intrek bij onze gastvrouw waar ik nog twee dagen moest
wachten voordat ik Diny kon ophalen van het vliegveld. De wachttijd werd
goed overbrugt door een aantal bezoeken en mooie ontmoetingen. Met een
gehuurde auto (geeft veel voordelen!!) reed ik samen met onze gastvrouw naar
het vliegveld (ca. 50km) waar ik Diny, na drie weken, weer in mijn armen kon
sluiten.
De volgende dag (woensdag) maakten we een uitstapje naar Groningen
(Suriname!) om een zuster te bezoeken. Tot grote spijt van onze gastvrouw
gingen we donderdag naar Albina. Na een bezoek aan Glenn en Claudette staken
we de rivier over waar we in St.Laurent welkom werden geheten. We namen onze
intrek in de voor ons gehuurde woning. Je moet je daar niet te veel bij
voorstellen, maar de airco in de slaapkamer en redelijk sanitaire
voorzieningen worden wel gewaardeerd.
Hartelijke groet uit een nog steeds warm en droog St.Laurent du Maroni,
Barend & Diny

Week 3 (20 september - 27 september)

vrijdag, 27 september 2019 19:22:00
Ik schreef in het vorige bericht iets over de huisvesting….
Er werd per direct voor drie nachten een hotelkamer gereserveerd en daarna
kon er een eenvoudige gemeubileerde woning worden gehuurd voor de komende
twee maanden. Hoewel er wel wat nadelen te noemen zijn met betrekking tot de
woning waar ik eerder verbleef, moet ik wel bekennen dat ik het sanitair en
de airco op prijs stel… Wel jammer dat er niet eerder geïnvesteerd is in een
andere oplossing …
September/oktober zijn doorgaans de warmste en droogste maanden van het
jaar. Daarom is in Suriname september de vakantiemaand. Frans-Guyana volgt
de Franse agenda. Voor velen is het afzien in de hitte…
Samen met de oudsten van Cayenne zijn de gemeenteactiviteiten voor de
komende maanden besproken en is de hoop nog eens uitgesproken om ons vanaf
begin volgend jaar voor langere tijd te vestigen …
Petrus Pinas uit Suriname was er het afgelopen weekend ook. Hij geeft steun
aan gemeentes in de omliggende dorpen. Straks komt hij met een groep uit
Suriname voor een seminar van enkele dagen op een indianendorp hier in de
buurt. Er zijn veel mogelijkheden ….
Volgende week hoopt Diny hier ook te zijn. Graag voorbede voor een
voorspoedige reis.
Hartelijke groet,
Barend

Week 2 (13 september - 20 september)

zaterdag, 21 september 2019 16:56:00
Toen ik vorige week voet aan wal zette aan de Franse kant van de rivier zag
ik dat het kerkgebouw open was (de kerk is op loopafstand van de rivier).
Het bemoedigde me toen ik zag dat er wat onderhoud was verricht aan het
gebouw. De bidstond werd die avond goed bezocht en op zondagmorgen was de
kerkzaal ook gevuld. Ik werd door velen weer hartelijk ontvangen. Boven in
het kerkgebouw is een bureau voorzien van airco (echt geen luxe, want het is
warm!!) en internet (ook geen luxe in deze tijd).
Ik nam mijn intrek in de eenvoudige woning naast de kerk. De woning was goed
schoongemaakt door zuster Jeanne, maar helaas, daar waren nog geen
verbeteringen aangebracht zoals ik had gehoopt.
Ik ben net terug uit Cayenne (250km). Had een gesprek met de oudsten van de
gemeente daar en de leden van het bestuur van de stichting Eglise Chrétienne
Evangélique. Daar constateerde ik dat er over en weer verwijten werden
gemaakt met betrekking tot de woning waar ik mijn intrek in had genomen.
Uiteindelijk komt het erop neer dat iedereen vindt dat de woning niet
voldoet aan de gewenste norm en het niet goed is dat ik daarin verblijf. Per
direct wordt gekeken naar een andere locatie waar ik (en straks samen met
Diny) voor de komende twee maanden kan verblijven. De bespreking ging daarna
wel weer in goede harmonie.
Ik maak dankbaar gebruik van een auto die me door een zuster wordt geleend.
In de warme maaltijden wordt ook voorzien. Verder geen zorgen hoor, ik slaap
goed in de genoemde woning en weet me goed te behelpen.
Hartelijke groet uit een warm en droog Frans Guyana,
Barend

Week 1 (10 september - 13 september)

zondag, 15 september 2019 10:34:00
De zetten herhalen zich, dus kopieer ik uit een eerder bericht (begin april
2019):

Afgelopen dinsdag vertrok ik met de trein van 06.15u naar Schiphol. Het is
inmiddels routine, maar het geeft altijd weer een opluchting wanneer de
koffer uit handen kan worden gegeven en een visum is gekocht. Daarna duurt
het nog een aantal uren voordat je de lucht ingaat. De moderne
communicatiemiddelen geven ruimschoots de gelegenheid om de wachttijd goed
te besteden.

Na ruim 9 uur zette ik voet op de bodem van Suriname. Het duurde even
voordat mijn koffer in beeld kwam. Maar ook hier kwam alles in orde. De taxi
bracht me naar Paramaribo, waar ik weer hartelijk werd ontvangen door mijn
gastvrouw. Zij verheugt zich altijd op mijn komst. De eenzaamheid en de
beperkingen die haar leeftijd met zich meebrengt, valt haar zwaar. Ze vindt
het niet fijn wanneer ik na twee nachten weer wegga. Ik zei haar dat mijn
werk elders is, waarop zij antwoordde dat zorg voor weduwe (inmiddels 24
jaar) ook een Bijbelse opdracht is….

(tot zover uit eerder bericht).

In 1980 zette ik voor het eerst voet over de drempel van het huis waar ik
(en daarna ook ons gezin en met ons vele zendelingen) nu al vele jaren
onderdak heb gevonden tijdens een tijdelijk verblijf in Paramaribo. Helaas
trof ik mijn gastvrouw nu met nog meer beperkingen aan. Een val veroorzaakte
haar veel pijn bij het lopen zodat ik me nu geheel zelf moest behelpen …
Geen zorgen hoor, het eten werd ons gebracht en de tuin lag deze keer
bezaaid met heerlijke mango's…
Gisteren ben ik in de namiddag aangekomen in Albina. Daar trof ik Ricardo,
een vriend en broeder van het eerste uur (toen nog een tiener). Hij woont nu
met zijn gezin in Nederland. Ricardo is hier voor een bezoek aan zijn
gehandicapte broer die al vele jaren door Glenn en Claudette liefdevol wordt
verzorgd.
September is in Suriname de vakantiemaand. Het is ook erg warm. De
wekelijkse Bijbelstudies hebben een zgn. zomerstop. Dat neemt niet weg dat
er veel gelegenheden worden gecreëerd om elkaar in een andere context te
ontmoeten. Er worden kinder- en jeugdkampen georganiseerd en in het
binnenland worden grote conferenties gehouden waar gelovigen uit diverse
dorpen elkaar ontmoeten.
Ik steek straks de rivier over. Benieuwd hoe de ontvangst daar is ….

Hartelijke groet uit een warm en droog Suriname,

Barend

Week 4 (20 april - 22 april)

vrijdag, 26 april 2019 20:46:00
Afgelopen zaterdag kwam het zgn. "Opbouwkamp" ten einde. Het was goed om met
broeders en zusters uit meerdere gemeenten bij elkaar te zijn voor
ontmoeting, studie, zang en muziek.
Na het kamp ging ik terug naar mijn vaste gastadres, om nog een ogenblik
door te brengen bij mijn gastvrouw. Zondagmorgen mocht ik nog voorgaan in
een gemeente te Paramaribo. Het lag voor de hand om op Paaszondag na te
denken over de opstanding van onze Heer en onze relatie tot Zijn opstanding:
"., zo ook wij in een nieuw leven zouden wandelen." (Rom. 6 : 4)
Na de bijeenkomst was er niet veel tijd meer over voor mijn vertrek. De
koffer moest worden gepakt en daarna een snelle hap, voordat de taxi me kwam
ophalen voor de rit naar het vliegveld. Ik had een voorspoedige vlucht en
ook in Nederland was er weinig oponthoud. De trein bracht me naar Zeist waar
ik door Diny werd opgehaald, om samen een kort bezoekje te brengen aan mijn
moeder.
Ik kijk dankbaar terug op een gezegende tijd en we zien uit naar verdere
ontwikkelingen ..
Hartelijke groet,
Apeldoorn, 26 april 2019
Barend

Week 3 (13 april - 19 april)

zondag, 21 april 2019 10:45:00
Het afgelopen weekend was ik in Cayenne, waar ik op zondagmorgen mocht
voorgaan in de gemeente. Ik had een gesprek met de oudsten over hun verzoek
om ons weer voor langere tijd te vestigen in St.Laurent. E.e.a. vraagt nog
wel om verduidelijking voordat we hier definitief op in kunnen gaan. We
bidden!
Zondagmiddag keerde ik weer terug uit Cayenne naar St.Laurent met onderweg
een paar korte bezoekjes. Op maandag naar Albina en vervolgens naar
Paramaribo. Nu ben ik op het zgn. "Opbouwkamp". Leden van verschillende
gemeentes zijn een paar dagen bij elkaar voor ontmoeting en studie. Er waren
honderd aanmeldingen maar we zijn er met honderdvijftig . De studies mag ik
verzorgen rond het thema: "Nader tot God en Hij zal tot u naderen" (Jakobus
4: 8). E.e.a. wordt uitgewerkt aan de hand van de vijf offers uit de eerste
hoofdstukken van het boek Leviticus. Het is genieten met elkaar! A.s.
zondagmorgen hoop ik nog voor te gaan in een gemeente te Paramaribo en in de
namiddag is mijn vlucht geboekt voor de terugreis.
Ik groet jullie met: "De Heer is waarlijk opgestaan!"
Paramaribo, 19 april 2019
Barend

Week 2 (6 april - 12 april)

zaterdag, 13 april 2019 08:49:00
Ik ben nu een week in St.Laurent. Ondanks de accommodatie . geniet ik van de
locatie. De plaats in het centrum, vlak naast de kerk geeft voor velen de
gelegenheid om mij hier te ontmoeten.
Broeder Petrus Pinas was twee dagen bij mij. Met hem bezocht ik een paar
broeders/zusters in de omliggende dorpen. Een dienstbare zuster leent mij
haar auto en ik kan met regelmaat aanschuiven aan de tafel.
Afgelopen zondag mocht ik voorgaan in de gemeente. Het ging over "de
voetwassing" die plaatsvond tijdens (!) de maaltijd (Joh. 13).
De communicatie met de broeders in Cayenne verliep wat moeizamer. Een
geplande afspraak bleek niet bij alle betrokkenen te zijn geagendeerd.
Morgen ga ik naar Cayenne en in de avond is er alsnog een ontmoeting gepland
met de verantwoordelijke broeders. Met hen ben ik in gesprek over hun
verzoek om ons vanaf september voor langere tijd te komen vestigen in
St.Laurent. Voor Diny en mij is dit een onderwerp van gebed waarin we
duidelijke bevestiging willen zien.
Gisteren bezocht ik een oude indiaanse broeder in het ziekenhuis. Het is een
broeder van het "eerste uur" (einde jaren 50), toen broeder Jan Kool (nog
onder ons) hier pionierswerk deed. Ook broeder Joop van Stormbroek wordt
door de ouderen nog herinnerd. Mooi om te zien dat Gods werk in de volgende
generaties is doorgegaan en dat wij hierin ook een aandeel mogen hebben. We
mogen ons in dit werk verbonden weten met velen die het mogelijk maken.
De week voorafgaand aan Pasen wordt wel de stille week genoemd. Mijn gebed
is dat we in de stilte van ons hart tot God zullen naderen om Hem te
aanbidden.
Hartelijke groet uit St.Laurent,
Barend