Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan
Nieuwsbrief 24 Barend en Diny - Barend en Diny Bloem

Nieuwsbrief 24 Barend en Diny

Denk niet aan de dingen van vroeger, let niet op de dingen van het verleden. Zie, Ik maak iets nieuws.
Jes. 43 vers 18 en 19 (HSV)
 
Denk aan de dingen van vroeger, van oude tijden af, dat Ik God ben en niemand anders.  Ik ben God, en er is er geen als Ik, …
Jesaja 46 vers 9 (HSV)
 
Apeldoorn, 9 januari 2016
 
Lieve vrienden,
 
Nu ik bijna een maand terug ben en het gewone leven enige regelmaat vertoont is het hoog tijd om verslag te doen van mijn laatste reis. Sommigen hebben mijn blog gevolgd waarin ik een kort overzicht heb gegeven van de wekelijkse beleving. Hierbij nog een aantal hoogtepunten.
 
Afscheid
De eerste 12 dagen beleefde ik samen met mijn vriend en broeder Piet van der Wolf en zijn vrouw Adrie. We zijn vaker met elkaar opgetrokken en verbonden ons aan een paar gemeenschappen en vrienden in Frans Guyana en Suriname. Wegens gezondheid van Piet was dit voor hem een reis waarin afscheid werd genomen. We bezochten onze vrienden in het Marowijne gebied en hadden een afscheidsdienst in de gemeente Nieuw Leven te Albina. In deze dienst werd een borduurwerk onthuld: “Waarlijk, de Heere is op deze plaats”, gemaakt door onze gastvrouw uit Paramaribo (zie foto). 
 
Binnenland
Ik vervolgde mijn reis naar het binnenland. In de gemeentes te Nouveau Wacapou en Maripasoula hadden we studies over: lessen uit het leven van Petrus. Op deze plaatsen liet ik ook wat filmbeelden zien van het echtpaar Schleppi uit België. Zij zijn in de jaren 70 in dit gebied begonnen met pionierswerk waaruit beide gemeentes zijn ontstaan. Het is mooi om te zien dat de gelovigen het werk hebben voortgezet. De gemeenschappen groeien en op beide plaatsen wordt gebouwd aan een nieuw kerkgebouw. 
 
Positief gestemd
Na 10 dagen in het binnenland ging de reis weer via Paramaribo naar Albina en St. Laurent. In en nabij deze plaatsen gaf ik studies in een aantal gemeentes en bezocht ik de gelovigen.
Over de ontwikkeling in ECE te St.Laurent ben ik positief gestemd. Een jong leidinggevend echtpaar heeft zich gevestigd in St.Laurent. Dit is vooral voor de Franstaligen een grote aanwinst. Incidenteel zal Petrus Pinas uit Moengo (Suriname) ook nog worden gevraagd voor de woordbediening. Omdat een aanzienlijk deel van de gemeenteleden de Franse taal niet goed beheerst blijft vertaling voor de Surinaamssprekenden wel gewenst.
 
L’Église c’est toi (de kerk ben jij)
Begin december werd er een speciale dienst georganiseerd in de ECE te St.Laurent. Velen gaven gehoor aan de uitnodiging. Ondersteund met foto’s gaf ik een historisch verslag over een periode van 60 jaar. In de prediking vestigde ik de aandacht op de toekomst: “L’Église c’est toi” (de kerk ben jij), waarin er werd gewezen op ieders verantwoordelijkheid. Er werden diverse certificaten van dankbaarheid uitgereikt aan mensen die in de loop der jaren iets hebben bijgedragen aan de gemeente.   Naar goed gebruik werd deze dienst afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.
 
Laptop voor Petrus
Op de terugreis kon ik in Paramaribo de beloofde laptop voor Petrus Pinas aanschaffen. Met Petrus ben ik dankbaar voor giften die de aanschaf mogelijk hebben gemaakt. De laptop zal Petrus vooral van dienst zijn voor het leren van de Franse taal. Het afgelopen jaar hebben we Petrus structureel kunnen ondersteunen met een klein bedrag. We hopen dit te mogen voortzetten.
 
Ten slotte
Vanaf 2009 ben ik in de gelegenheid om twee keer per jaar naar Suriname/Frans Guyana af te reizen voor een periode van minimaal zes weken. Meestal alleen, soms voor een deel van de tijd vergezeld door Diny of een ander. Velen zijn betrokken bij het werk. We mogen een zegen zijn en zijn gezegend. We beseffen dat dit allemaal mogelijk is dankzij de betrokkenheid van velen. We zijn dankbaar!
 
De hierboven geciteerde Bijbelverzen zijn het overdenken waard. Kennelijk zijn er dingen die we niet moeten gedenken en dingen die we wel moeten gedenken.
We mogen weten dat Hij God is en iets nieuws doet. In dat vertrouwen zien we de toekomst tegemoet.
 
Hartelijk dank voor jullie betrokkenheid.
 
Barend & Diny
 
Zie foto's:  reis 2015 2