Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan
Nieuwsbrief 13 Barend en Diny - Barend en Diny Bloem

Nieuwsbrief 13 Barend en Diny

 Jezus zegt:
 
Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.
Joh. 8 vs 12
 
Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen.
Maar zonder mij kun je niets doen.
Joh. 15 vs 5
 
St. Laurent, 6 december 2012
 
Lieve mensen,
 
Ook deze keer een bericht uit Frans Guyana. Over ruim drie weken hoop ik weer in Nederland te zijn. Voor a.s. vrijdag is mij gevraagd om op een bruiloft te spreken. Volgende week hoop ik een paar dagen in Cayenne te zijn. Daarna vraagt de kerstviering om voorbereiding. Kortom, de tijd lijkt door de vele bezigheden om te vliegen. Hoewel, het verlangen naar “thuis” dringt zich ook op. Ik heb veel meegemaakt. Teveel om via de brief met jullie te delen. Hieronder volgt het verslag over mijn reis naar het binnenland.
 
Een week “Binnenland”
 
Albina
Mijn reis naar het binnenland begon op zondagmiddag 11 november. Vanuit St.Laurent maakte ik met een korjaal de oversteek naar Albina. Daar maakte ik in de gemeente “Nieuw Leven” de gebedsavond mee . We begonnen om 19.30u. Gebedsonderwerpen werden verdeeld onder de ruim dertig aanwezigen. Er waren onderwerpen en er werd gebeden. Halverwege was er een korte pauze om wat te eten en te drinken om daarna tot middernacht verder te bidden.
 
 
Paramaribo
Maandag rond het middaguur vertrok ik met een bevriende taxichauffeur naar Paramaribo. Een rit van ca. 150km nam ruim drie uur in beslag. Mijn logeeradres was ook nu weer in “In de Ruimte” bij het gastgezin Patrick en Hanneke Tanck, waar ik twee nachten verbleef. De gastvrijheid, de zorg en accommodatie (inclusief een duik in het zwembad) deden mij goed!
Woensdagmorgen vroeg werd ik opgehaald voor de rit naar het vliegveld. In Suriname is het in de ochtenduren ook filerijden. …  De sfeer op het vliegveld “Zorg en Hoop” was als vanouds:business en het komen en gaan van mensen. Leuk om daar vlak voor vertrek een telefoontje te krijgen uit Nederland: van Diny.
 
Maripasoula
Om 08.00u vertrok het vliegtuig richting Maripasoula om een uur later te landen op het eiland “Lawa Tabiki”. Ik werd al gauw herkend als “papa Bloem”. Een boot werd geregeld om me verder stroomopwaarts te varen naar Maripaoula, waar ik na drie kwartier varen dwars door een aantal stroomversnellingen, weer voet op Franse bodem zette.
Een auto stond klaar om me naar mijn logeeradres te brengen bij de familie Amayota, waar ik een week zou blijven, met goede verzorging.
Een bijzondere samenleving in het binnenland. De diverse bevolkingsgroepen en aan de overkant, Suriname  met de Chinese winkels en de vele Brazilianen die “in het goud” werken … Ik kijk ernaar, schud zo nu en dan mijn hoofd, maar probeer de sociale structuren niet te begrijpen.
 
Bijeenkomsten
Heel bijzonder waren de vijf Bijbelstudieavonden. Diverse aspecten van het Christelijk leven werden aan de hand van de tabernakel  (met illustraties) behandeld. De opkomst en de belangstelling waren bemoedigend. De laatste avond telde ik ongeveer 100 mensen in een veel te kleine ruimte. De dienst op zondagmorgen waarin verschillenden een bijdrage hadden werd met veel enthousiasme beleefd.
 
 
 
Broeder Jacob (zie foto met br. Bago en Gayo)
De warmte was overdag wel afmattend. Naast de voorbereidingen o.a. het maken van een PowerPointpresentatie liep ik wat door het dorp en bezocht de mensen thuis op. Een paar keer ging ik naar broeder Jacob, die nu al vele jaren door verlamming aan bed is gebonden. Een paar jaar geleden bezocht ik hem in Zuid Frankrijk waar hij een aantal jaar verbleef voor revalidatie. Nu is hij weer in Frans Guyana en net teruggevlogen uit Cayenne om weer bij zijn vrouw en kinderen thuis te zijn waar hij liefdevol wordt verzorgd.
 
 
Terug in St.Laurent
Na een verblijf van een week in het binnenland was het weer tijd om terug te keren. Aanvankelijk dacht ik om met de boot terug te gaan. Maar “als het water droog is” komt er geen boot vooruit. Ik keerde terug met het vliegtuig. De rechtstreekse lijnverbinding Maripasoula -St.Laurent was na een paar maanden weer opengesteld. Na ruim een uur vliegen was ik weer in St.Laurent, waar ik vermoeid maar zeer voldaan mijn intrek nam in mijn “eigen” verblijf.
 
Kerstgroet
Terwijl velen kunstmatig de warmte in huis brengen, de lichten ontsteken en de boom met kunstvruchten versieren groet ik jullie vanuit een warm en zonovergoten Frans Guyana met zicht op vele bomen die vruchtdragen....
 
Hoe de uiterlijke omstandigheden ook moge zijn, ik wens jullie, mede namens Diny
 
Gezegende kerstdagen en Gods rijke zegen voor 2013
 
Hartelijke groet,
 
Barend (Fr. Guyana) & Diny met Cora (Ned.) (Holtrichtersveld 113; 7327DM Apeldoorn)