Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan
Nieuwsbrief 10 Barend en Diny - Barend en Diny Bloem

Nieuwsbrief 10 Barend en Diny

Apeldoorn, 15 juni 2012
  
Lieve vrienden,
 
Na een verblijf van ruim zeven weken in Suriname/Frans Guyana kwam ik op 11 mei jl. weer thuis. Hoog tijd om een kort verslag te doen in deze nieuwsbrief.
 
Suriname
In Paramaribo was ik deze keer te gast in “In de Ruimte”, een tehuis waar zorg wordt gegeven aan een twintigtal bewoners met een lichamelijke beperking (zie www.stinderuimte.nl). Ik heb genoten van de gastvrijheid, de contacten en de accommodatie. Ik verbleef twee dagen in Paramaribo voor het regelen van een huurauto. Voor Frans Guyana moet een aparte verzekering worden afgesloten. Er was ook tijd om een aantal vrienden te groeten voordat ik de reis voortzette naar Albina. In Albina (weg naar Papatam) verbleef ik één nacht bij Glenn en Claudette. ’s Avonds was er de ontmoeting met broeders en zusters van de gemeente “Nieuw Leven”.
 
Frans Guyana
Het primaire doel van de reis is Frans Guyana, waar ik in St.Laurent aan de gemeente Église Chrétienne Évangélique (ECE) nog altijd veel aandacht besteed. De vraag of de gemeente op de langere termijn levensvatbaar is houdt mij bezig. Er moet veel worden geïnvesteerd aan de basis en barricades moeten worden opgeruimd. Ik heb met velen gesproken en gewezen op ieders verantwoordelijkheid. Mijn aanwezigheid wordt op prijs gesteld en het verzoek om voor langere tijd te komen heb ik meerdere malen gehoord. Er is een positieve ontwikkeling bij jongeren die elkaar regelmatig ontmoeten.
 
Bezoek
Na twee weken kreeg ik bezoek van Koos en Janny Koper, een echtpaar uit onze gemeente. Ik haalde ze op in Paramaribo. Onze reis ging het eerste weekend naar het binnenland waar we te gast waren in Nouveau Wacapou, een dorp aan de Lawa Rivier. We bezochten daar twee plaatselijke gemeentes. De accommodatie was wel primitief maar het contact met de broeders en zusters was een wederzijdse bemoediging die ik Koos en Janny niet wilde onthouden. We vlogen terug via Paramaribo om de reis te vervolgen naar Albina en St.Laurent. We maakten wat toeristische uitstapjes die heel goed waren te combineren met bezoeken van de broeders en zusters. Na twee weken zwaaide ik Koos en Janny uit in Albina waarvan ze met een taxi vertrokken naar Paramaribo om daar nog een week te verblijven bij Henk en Anneke Wassink. Het werd voor beiden een onvergetelijke reis die veel indruk heeft gemaakt.
 
Andere contacten
In en rondom St.Laurent zijn meerdere gemeentes. Met een aantal heb ik al vele jaren goed contact en met anderen ben ik sinds kort in gesprek. Mijn wens is om de verschillende gemeentes met elkaar in contact te brengen tot wederzijdse erkenning en steun.
Ook deze keer ging ik naar andere plaatsen, o.a. Mana, Aouara en Prospérité om de gelovigen te ontmoeten. Er waren bijbelstudies en/of er werd een film vertoond. De contacten zijn tot wederzijdse zegen en bemoediging.
In Cayenne had ik een ontmoeting met oudsten uit drie verschillende gemeentes. Ik hoop dat het een begin is om met elkaar in gesprek te komen om samen verantwoordelijkheid te dragen voor de gemeentes in en rondom St. Laurent. Een Bijbelstudie avond op het indianendorp Saint Rose de Lima werd goed bezocht.
 
“Promoten”
De week nadat ik terug was in Nederland gingen Diny en ik samen naar een congres van diverse evangelische gemeentes (zie www.caef.net)  in Lyon (Frankrijk). Naast opbouwende toespraken van Mike Evans hebben we genoten van de persoonlijke contacten. Er was ook een vertegenwoordiging uit Frans Guyana, oudsten van twee verschillende gemeentes te Cayenne. Het was heel goed om met hen en anderen te overleggen en ook hun aandacht te vestigen op het westelijk deel van Frans Guyana en het binnenland.
In de omgeving van Lyon bezochten we vrienden die we in Frans Guyana hebben leren kennen. We bezochten ook een zuster uit Nouveau Wacapou in een nabijgelegen ziekenhuis. Deze zuster spreekt geen Frans en het verplegend personeel was verbaasd om deze zuster met ons te horen spreken. We kregen in het ziekenhuis een maaltijd aangeboden zodat we wat langer konden blijven.
 
Gezin
Op 7 juli, trouwt onze zoon Henri met Priscilla. Op 28 september trouwt onze dochter Gerlinde met Gerco. Beide stelletjes hebben mij gevraagd om de huwelijksdienst te leiden. Een voorrecht en een eer! Ze willen gaan wonen in Apeldoorn. We houden onze kinderen dus in de buurt. We genieten ook van onze beide kleindochters, Eva en Anna, de kinderen van Ben en Mariska. Oma Diny mag iedere woensdag de zorg op haar nemen. Na de bruiloften hebben we alleen Cora nog in huis. Cora moet een keuze maken voor een nieuwe opleiding. 
In verband met de bruiloften verwacht ik op zijn vroegst in oktober naar Frans Guyana te kunnen gaan. Mogelijk vind ik een parttime baan om inkomsten te generen zodat Diny wat minder uren kan werken.
 
Website
Recente foto’s en aanvullende informatie worden binnenkort toegevoegd op de website. www.barendendiny.nl
 
Dankpunten
·         Voor de voorspoedige reis
·         Bezoek van Koos en Janny
·         De goede contacten met omringende gemeentes
·         Gastvrijheid bij diverse broeders en zusters
·         Contacten die zijn gelegd op evangelisch congres
 
Gebedspunten
·         Onderlinge contacten tussen diverse gemeentes
·         Visie vanuit de evangelische gemeentes te Cayenne om aandacht te geven aan St.Laurent
·         De bruiloften van onze kinderen
·         Een parttime baan
 
 
Dank!
Ook deze keer werden we bemoedigd door de voldoende materiële steun die het mogelijk heeft gemaakt om de reis te maken. We ervaren hierin de verbondenheid met velen die zich betrokken weten bij het werk waartoe de Heer ons heeft geroepen.
 
Hartelijk dank!
 
Barend & Diny
 
Naschrift van de TFC
Beste vrienden van Barend en Diny,
Als TFC zijn we blij met de bemoedigende berichten die we van Barend mochten horen over zijn laatste reis waar u hierboven een kort verslag van hebt gelezen. U hebt ook kunnen lezen dat de gemeente ECE in St. Laurent veel aandacht en ondersteuning nodig heeft, en dat ook de vraag naar Barend en Diny toekomt om langere tijd in Frans Guyana te verblijven om hier invulling aan te geven. We willen u vragen om gebed of de Heer Barend en Diny hier de weg in wil wijzen. Ook vragen we uw gebed voor de broeders en zusters in St. Laurent of Hij wil voortgaan hen te bemoedigen in hun geloofsleven en in hun samen gemeente zijn. We zijn ook dankbaar voor de contacten met andere gelovigen in de omgeving van St. Laurent en bidden dat Barend gebruikt zal mogen worden om aan de versterking van de onderlinge contacten van de verschillende gemeentes  bij te dragen en door de Heer gebruikt mag worden voor Zijn plannen in dit gebied.
We zijn dankbaar voor uw aller betrokkenheid d.m.v. gebeden en financiële ondersteuning.
 
Een hartelijke groet namens de TFC,
Ab Luesink
 
PS: In een algemene brief kun je niet alles kwijt. Als er vragen zijn, schroom dan niet om contact op te nemen. Barend is ook bereid om e.e.a. toe te lichten aan de hand van een presentatie.