Nieuwste blog

Week 4 (17 december t/m 23 december)

vrijdag, 23 december 2016 23:01:00

Deze week stond in het teken van afscheid nemen. Op zondagmorgen, maandag- en dinsdagavond hadden we de laatste bijeenkomsten in Albina. Op zondagavond was er nog een laatste bijeenkomst op het indianendorp Esperance, waar we met een aantal vrienden het leven en werk van de onlangs overleden broeder Henk Kreuger hebben herdacht. E.e.a. werd ondersteund met film- en fotomateriaal. Woensdag ging ik weer naar Paramaribo. Ook daar kon ik nog van een paar mensen afscheid nemen. Na een voorspoedige vlucht kwam ik op vrijdagmorgen weer in Nederland aan.

Ik ben dankbaar dat ik deze reis (waarvan de eerste tien dagen samen met John) weer heb mogen maken. Ik kijk terug op een gezegende tijd waarin velen werden bemoedigd, mijzelf incluis. We zijn dankbaar voor degenen die voor en met ons hebben gebeden! Nu is het tijd om e.e.a. te verwerken, terwijl we ons ook afvragen wat de Here met ons voorheeft voor de toekomst m.b.t. tot dit gebied. Het is goed om weer thuis te zijn!

Hartelijke groet,

Barend en Diny 

Week 3 (10 december t/m 16 december)

vrijdag, 16 december 2016 22:40:00

Afgelopen zondag was ik in de ochtend te gast in Église Chrétienne Évangélique te St. Laurent. Het doet me goed om te zien dat de gemeente, zich positief ontwikkelt. Terwijl het kerkgebouw wordt gerenoveerd, worden er ook levende stenen toegevoegd voor de bouw van het geestelijk huis. Dit stemt mij tot grote dankbaarheid!

Op zondagmiddag vertrok ik naar Kourou (ruim 200 km ten oosten van St.Laurent). Daar mocht ik in de avond voorgaan in een gemeente waar vele honderden(!) aanwezig waren en geluisterd hebben naar de adventsboodschap: “De Koning komt”. Maandagmorgen ging ik nog ruim 60 km oostelijker naar de hoofdstad Cayenne waar ik een aantal mensen kon bezoeken. Nu ben ik weer een paar dagen in Albina waar in de avonduren de Bijbelstudies zijn in de gemeente “Nieuw Leven”. Het bijzondere in deze gemeente is dat de meerderheid van de leden bestaat uit (jonge) mannen, die hongerig zijn naar het Woord van God. A.s. zondagmorgen hoop ik hier de laatste zondag door te brengen. Voor het zover is steek ik eerst nog een keer de rivier over voor een bijeenkomst in de omgeving van St.Laurent.

Dank voor jullie voorbede!

Hartelijke groet,

Barend

Week 2 (3 december t/m 9 december)

vrijdag, 9 december 2016 15:55:00

Ik kijk terug op een mooie tijd samen met John. Het was een voorrecht om John, in (te) korte tijd, kennis te laten maken met de plaatsen, de mensen en het werk, waar wij nu ruim dertig jaar bij betrokken zijn. Dank John, dat je deze reis met mij hebt willen maken! We mochten veel met elkaar beleven en we zullen het er samen vast nog vaak over hebben. We namen zaterdag afscheid. John ging, ongetwijfeld met warme herinneringen, richting de kou …

 

Mijn weg ging alleen verder in de warmte, met (jawel) zo nu en dan een verkoeling van een tropische regenbui. De regentijd kondigt zich aan. Zondag was ik de gastspreker in een Evangelische Gemeente te Paramaribo. Op maandag deed ik wat klusjes voor mijn gastvrouw en we bezochten samen een paar mensen in de stad. Dinsdag ging ik met de auto richting Albina en in de middag stak ik de rivier over naar St.Laurent. In de avonduren is er in de omgeving van St.Laurent een Bijbelstudie in één van de geloofsgemeenschappen. Verder verwacht nog vele uren te besteden aan het ontruimen van de woning van de onlangs overleden broeder Henk Kreuger. Gisterenavond was ik weer in Suriname in het dorp Peto Ondro (nabij Moengo) voor een Bijbelstudie. Het centrale thema van de studies in deze adventstijd is: De Koning komt!

 

Hartelijke groet uit Albina,

 

Barend

Week 1 (24 november t/m 2 december)

zaterdag, 3 december 2016 09:28:00

In de acht dagen die we nu van huis zijn, vlogen we van Paramaribo naar het binnenland, waar we het weekend te gast waren in de plaatsen Nouveau Wacapou en Maripasoula (Frans Guyana).

Maandag vlogen we verder naar St.Laurent. We overnachtten een nacht op het indianendorp Awala Yalimapo. Donderdagmiddag zetten we weer voet op Surinaamse bodem, Albina en vandaag reden we in een geleende auto weer naar ons gastadres in Paramaribo.

We sliepen op zes verschillende plaatsen en konden bij velen aan tafel aanschuiven. Ondanks de hitte en het ongedierte hebben we het als een zegen ervaren om deze rondreis te maken en om vele mensen te ontmoeten en indrukken te krijgen van verschillende rijke culturen. Het is mooi om te zien dat God wereldwijd op de diverse plaatsen aan het werk is en dat zijn werk ook hier doorgaat.

In Nederland kregen we van iemand een overschot aan relatiegeschenken waarmee we de kinderen in het binnenland konden verwennen. We keken naar een aantal kerkgebouwen in aanbouw en hebben gezien dat er nog veel werk gedaan moet worden om tot een voltooiing te komen.

We kijken met grote dankbaarheid terug op de week die we samen mochten beleven. John vertrekt morgen weer naar Nederland. Ik blijf het weekend in Paramaribo. In de loop van de volgende week verwacht ik weer naar Albina te gaan om dan daar, en ook in St.Laurent en omgeving Bijbellessen te verzorgen in een aantal gemeentes.

 

Hartelijke groet uit Paramaribo,

 

2 december 2016

Week 1 (22 t/m 30 september)

zaterdag, 1 oktober 2016 16:12:00

Te laat om broeder Henk Kreuger nog in leven te ontmoeten, maar op tijd om veel te kunnen regelen met betrekking tot de begrafenis. Het is heel goed om hier te zijn tot steun voor de mensen die vele jaren rondom broeder Henk hebben gestaan. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen en zo ook op waardige wijze afscheid heb mogen nemen van Henk. Afgelopen zondag was er een herdenkingsdienst in de kerk en maandag vond na de kerkelijke ceremonie onder grote belangstelling de begrafenis plaats. Broeder Henk was in vele opzichten een bijzonder mens!

 

Ik had mijn reis voor drie weken geboekt. Er zijn nu nog twee weken te gaan. Deze weken zullen ongetwijfeld worden opgevuld door vele bezoeken en bijeenkomsten zoals ik dat gewend ben te doen. Omdat bij mijn laatste bezoek in mei/juni een reis naar het binnenland niet in de planning paste heb ik besloten om daar eind volgende week heen te gaan om dan de laatste dagen door te brengen voor mijn vertrek naar Nederland.

 

Hartelijk groet en zegen,

 

St.Laurent, 30 september 2016