Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan
Nieuwste blog - Barend en Diny Bloem

Nieuwste blog

Week 2 (6 april - 12 april)

zaterdag, 13 april 2019 08:49:00
Ik ben nu een week in St.Laurent. Ondanks de accommodatie . geniet ik van de
locatie. De plaats in het centrum, vlak naast de kerk geeft voor velen de
gelegenheid om mij hier te ontmoeten.
Broeder Petrus Pinas was twee dagen bij mij. Met hem bezocht ik een paar
broeders/zusters in de omliggende dorpen. Een dienstbare zuster leent mij
haar auto en ik kan met regelmaat aanschuiven aan de tafel.
Afgelopen zondag mocht ik voorgaan in de gemeente. Het ging over "de
voetwassing" die plaatsvond tijdens (!) de maaltijd (Joh. 13).
De communicatie met de broeders in Cayenne verliep wat moeizamer. Een
geplande afspraak bleek niet bij alle betrokkenen te zijn geagendeerd.
Morgen ga ik naar Cayenne en in de avond is er alsnog een ontmoeting gepland
met de verantwoordelijke broeders. Met hen ben ik in gesprek over hun
verzoek om ons vanaf september voor langere tijd te komen vestigen in
St.Laurent. Voor Diny en mij is dit een onderwerp van gebed waarin we
duidelijke bevestiging willen zien.
Gisteren bezocht ik een oude indiaanse broeder in het ziekenhuis. Het is een
broeder van het "eerste uur" (einde jaren 50), toen broeder Jan Kool (nog
onder ons) hier pionierswerk deed. Ook broeder Joop van Stormbroek wordt
door de ouderen nog herinnerd. Mooi om te zien dat Gods werk in de volgende
generaties is doorgegaan en dat wij hierin ook een aandeel mogen hebben. We
mogen ons in dit werk verbonden weten met velen die het mogelijk maken.
De week voorafgaand aan Pasen wordt wel de stille week genoemd. Mijn gebed
is dat we in de stilte van ons hart tot God zullen naderen om Hem te
aanbidden.
Hartelijke groet uit St.Laurent,
Barend

Week 1 (2 April - 5 April)

vrijdag, 5 april 2019 18:09:00

Dinsdag vertrok ik met de trein van 06.15u naar Schiphol. Het is inmiddels routine, maar het geeft altijd weer een opluchting wanneer de koffer uit handen kan worden gegeven en het visum is gekocht. Daarna duurt het nog een aantal uren voordat je de lucht ingaat. De moderne communicatiemiddelen geven ruimschoots de gelegenheid om de wachttijd goed te besteden.

Na ruim 9 uur zette ik voet op de bodem van Suriname. Het duurde even voordat mijn koffer in beeld kwam. Maar ook hier kwam alles in orde. De taxi bracht me naar Paramaribo, waar ik weer hartelijk werd ontvangen door mijn gastvrouw. Zij verheugt zich altijd op mijn komst. De eenzaamheid en de beperkingen die haar leeftijd met zich meebrengt, valt haar zwaar. Ze vindt het niet fijn wanneer ik na twee nachten weer wegga. Ik zei haar dat mijn werk elders is, waarop zij antwoordde dat zorg voor weduwe (inmiddels 24 jaar) ook een Bijbelse opdracht is….

Met Patrick Tanck sprak ik het programma door voor het zgn. “Opbouwkamp” in de week voor Pasen. Ik ben nu in Albina. Gisterenavond hadden we Bijbelstudie. Straks steek ik de rivier over om me voor de komende dagen te vestigen in St. Laurent.

Hartelijke groet uit Albina,

Barend

Week 6 (19 janauari-25 januari 2019)

zaterdag, 26 januari 2019 09:20:00

Het was goed om de laatste zondag in de ECE te St.Laurent te zijn. De leiding en zang van de dienst lag geheel in handen van lokale gelovigen. Zelf mocht ik een laatste keer spreken over “laten wij” uit de brief aan de Hebreen, waarmee werd aangetoond dat het leven van een gelovige gezamenlijk en dynamisch is. Na afloop was er ter gelegenheid van mijn vertrek een maaltijd.

Maandagmiddag stak ik de rivier over naar Albina, waar ik in de avond nog een aantal broeders/zusters kon groeten. Dinsdagmorgen vroeg ging de reis naar Paramaribo. Ook daar kon ik nog een aantal vrienden ontmoeten.

De reis naar huis verliep voorspoedig. Op Schiphol nam ik de trein naar Driebergen-Zeist waar Diny mij met een warme jas stond op te wachten. Het was goed om elkaar weer in de armen te sluiten. We brachten een kort bezoekje aan mijn moeder in Zeist, waarna de reis richting Apeldoorn ging.

Het is goed om weer thuis te zijn. Heel veel dank voor jullie betrokkenheid in gebed en gaven!

Hartelijke groet uit Apeldoorn,

25 januari 2019

Barend

Week 5 (12 januari-18 januari 2019)

vrijdag, 18 januari 2019 15:07:00

Het weekend in Cayenne was goed gevuld. Zaterdagmiddag had ik een gesprek met de oudsten van de ECE, n.a.v. het verzoek om ons weer voor langere tijd te komen vestigen in St.Laurent. Het is de vraag of (na akkoord …) de renovatie van de woning naast de kerk in St.Laurent kan worden gerealiseerd binnen de gestelde termijn van midden 2019.

Zondagmorgen mocht ik voorgaan in de gemeente ECE te Cayenne. Naast de vele nieuwe leden trof ik er ook broeders en zusters van het begin van ons verblijf in Frans Guyana, nu 33 jaar geleden. Mooi om te zien dat een nieuwe generatie het werk heeft voortgezet! ’s Middags was er bij mijn gastgezin een bijeenkomst met ruim 80 gelovigen uit de Hatiaanse gemeenschap. ’s Avonds bezocht ik een paar vrienden van het eerste uur in een nabijgelegen indianendorp.

Nu ben ik weer in St.Laurent, samen met broeder Petrus Pinas uit Moengo. We deden een aantal bezoeken en ontvingen op onze locatie velen voor een gesprek.

A.s. zondag hoop ik in St.Laurent te zijn. Daarna is mijn verblijf hier ten einde en vertrek ik begin volgende week via Albina naar Paramaribo voor de terugreis.

Hartelijke groet,

St.Laurent du Maroni, 18 januari 2019

Barend

Week 4 (5 januari - 11 januari 2019)

vrijdag, 11 januari 2019 17:28:00

Glenn en zijn broertje (feitelijk oomzegger) kwamen vrijdagavond uit Albina naar Paramaribo. Mijn gastvrouw had ruimte gemaakt voor een overnachting zodat we de volgende ochtend vroeg konden vertrekken richting het district Brokopondo. Voor mij was dit een nieuw avontuur. We deden wat sightseeing, bezochten het Brokopondo-stuwmeer en overnachtten in een gastenverblijf. Zondagmorgen waren we te gast in het nabijgelegen dorp Boslanti, te bereiken via een zgn. piste en een oversteek per boot over een smalle rivier. Een authentiek bosnegerdorp waar gelovigen elkaar ontmoeten. Iedere zondag krijgen ze hierin ondersteuning van een paar broeders/zusters die uit de stad Paramaribo ruim 100 km moeten afleggen. Indrukwekkend!

In de namiddag reden we terug naar Albina (ruim 250 km). Hiermee was mijn binnenlandse trip (Maripasoula/Nv.Wacapou en Brokopondo) na ruim tien dagen ten einde. Ik ben nu weer in de vertrouwde omgeving aan de Marowijnerivier in St.Laurent. In de gemeente is er in het kader van het nieuwe jaar “de week van gebed”. Iedere avond is er een dienst waar over uiteenlopende onderwerpen wordt gedankt en gebeden.

Het komend weekend word ik in Cayenne verwacht voor een spreekbeurt in de ECE en voor gesprekken met de oudsten van de gemeente daar i.v.m. het verzoek om ons weer voor langere tijd te komen vestigen in St.Laurent. We bidden!!

Hartelijke groet,

St. Laurent du Maroni, 11 januari 2019

Barend

Hier nog eens drie “laten wij ….”

1. Hebreen 10:23 Laten wij de belijdenis van de hoop onwankelbaar vasthouden, want Hij die beloofd heeft, is getrouw, …

2. Hebreen 10:24 … en laten wij op elkaar achtgeven tot aanvuring van liefde en goede werken; Wij moeten (laten wij) onze eigen bijeenkomst niet verzuimen, zoals sommigen dat gewoon zijn, maar (laten wij) elkander aansporen, en dat des te meer, naarmate gij de dag ziet naderen.

3. Hebreen 12:1 Daarom dan ook, daar wij zo’n grote wolk van getuigen rondom ons hebben, laten ook wij alle last en de zonde die ons licht omstrikt, afleggen en met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt. Laat ons oog daarbij alleen gericht zijn op Jezus, …